Amnesty’s Write for Rights

7, 8 en 9 december

Opkomen voor de rechten van anderen is in veel landen levensgevaarlijk. Mensenrechtenactivisten belanden in de gevangenis, worden bedreigd of zelfs vermoord. Ieder jaar rond 10 december zetten we ons tijdens de Write for Rights-schrijfactie (voorheen Schrijfmarathon) in om hen te helpen. Miljoenen brieven van over de hele wereld hebben echt effect.

Ook Amnesty Gouda doet dit jaar weer mee.

zaterdag 8 december van 12:00 uur – 16:00 uur.
Lange Groenendaal 38 (Wereldwinkel) en
Chocoladefabriek (Drukkerswerkplaats, Klein America.

U kunt ook komen schrijven in de Ontmoetingskerk.

vrijdag 7 december 2018 van 11:00-14:00 uur tijdens Open Kerk en op
zondagochtend 9 december na afloop van de kerkdienst.
Ontmoetingskerk, Dunantsingel 314.

Dit jaar voert Amnesty actie voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.

Ook sturen we deze vrouwelijke mensenrechtenactivisten groetenkaarten, zodat ze weten dat ze niet vergeten zijn.

Op zo’n 600 locaties in Nederland schreven we vorig jaar samen een recordaantal brieven. Meer dan 180.000! Wereldwijd werden meer dan 5 miljoen brieven, kaarten en sms’jes verstuurd. En dat heeft effect! Hoe meer brieven, hoe groter de druk op autoriteiten om te zorgen voor gerechtigheid. We boekten dan ook vele successen.

Mahadine uit Tsjaad kwam vrij

Op 5 april 2018 kwam Tadjadine Mahamat Babouri – beter bekend als Mahadine – vrij. De mensenrechtenverdediger was op 30 september 2016 opgepakt, nadat hij regering van Tsjaad had bekritiseerd vanwege haar economische wanbeleid. Hij had een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen. Tijdens de Write for Rights 2017 werden meer dan 690.000 brieven, kaartjes en petitieoproepen voor hem geschreven. ‘Ik wil mijn dankbaarheid aan iedereen overbrengen. Ik waardeer jullie, ik houd van jullie, ik respecteer jullie’, liet Mahadine weten.

Taner uit Turkije werd herenigd met zijn familie

Bijna 875.000 mensen schreven tijdens Write for Rights 2017 voor de vrijlating van Amnesty Turkije-voorzitter Taner Kılıç en de Istanbul 10. Vanuit de gevangenis schreef hij een bedankbrief aan Amnesty Nederland: ‘Ik ontving in de gevangenis honderden kaarten en brieven uit Nederland. Zij geven me kracht, veel dank hiervoor. Solidariteit is de hoop voor de toekomst voor ons allemaal.’ In augustus kwam er goed nieuws: Taner Kılıç was vrijgelaten! Hij kon zijn vrouw en dochters weer in zijn armen sluiten. Maar hij en de Istanbul 10 worden nog steeds, zonder enig bewijs, aangeklaagd voor ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’.

Ni Yulan wordt niet meer lastiggevallen

Ni Yulan is gemarteld, werd geïntimideerd, zat ten onrechte gevangen en werd zeker zeven keer uit haar huis gezet. Ni Yulan komt op voor mensen die gedwongen werden hun huis te verlaten. Zij voert vreedzaam actie, maar werd door de autoriteiten voortdurend lastiggevallen. ‘Maar als reactie op jullie steun, krabbelde de politie wat terug’, zei Ni Yulan. ‘Al meer dan twee maanden lang heeft de politie ons niet lastiggevallen. Dankzij jullie gezamenlijke steun hebben wij nu eindelijk gemoedsrust.’  Tijdens Write for Rights 2017 schreven meer dan 430.000 mensen voor haar.