“Dukhtar” in het Filmhuis

Het is inmiddels traditie dat Amnesty Gouda in samenwerking met het Filmhuis Gouda een film vertoond die aansluit bij de acties van Amnesty International. Dit jaar was die de film Dukhtar, een Pakistaanse film van filmmaakster Afia Nathaniel.

In de film zien we de vlucht van een moeder en haar dochter om haar uithuwelijking op minderjarige leeftijd te voorkomen. Een onderwerp dat helaas nog altijd actueel is.

Tijdens de openingsavond sprak Margaret Kernan van het ICDI (International Organization for Child Initiatives) in het filmhuis. Deze organisatie uit Leiden zet zich in voor de ontwikkeling van kinderen in een aantal ontwikkelingslanden, o.a. Pakistan.

Margret vertelde dat in Pakistan 1/3 van alle meisjes voor hun 18 trouwt, vaak gedwongen. Meisje gaan dan niet meer naar school en worden vaak zwanger. Onder meisjes van 15 tot 19 jaar komt veel sterfte voor, die het gevolge is van complicaties bij zwangerschap en geboorte. Door voorlichting probeert men deze traditie op het platteland te doorbreken, maar dat gaat heel moeizaam.

De drie vertoningen van de film Dukhtar waren goed bezocht. Rondom de film werd verteld over het werk van Amnesty en was de mogelijkheid . Blij zijn we met de vele brieven die geschreven zijn voor onder andere de Adivasi gemeenschap, de schrijver Guo Feixiong en de leraar Johan Teterissa.

Rest ons jullie te bedanken, de bezoekers en brievenschrijvers, de flexwerker en het filmhuis!

Wil je de film nog zien? Dat kan nog op woensdag 28 en vrijdag 30 september in het Filmhuis Gouda.