Gastles op de vuurvogel

Op dinsdag 9 februari was er op de Brede school de Vuurvogel een gastles van Amnesty International over Kinderrechten.

Een wereldreis voor Groep 8

Voor groep 8 was er een les over een Wereldreis. De leerlingen kregen een korte video te zien en een boekje met informatie over de kinderrechten. In veel landen worden de kinderrechten niet gevolgd: kinderen moeten werken, kunnen niet naar school en hebben geen tijd om te spelen.

Daarna mochten de kinderen een kaartje schrijven en tekenen voor Mahmoud of Zunar. Mahmoud is 18 en zit in Egypte gevangen omdat hij een t-shirt droeg met een tekst: Land zonder marteling. Zunar uit Maleisië is een striptekenaar die cartoons tekende, waar de regering van het niet mee eens is.

VuurvogelOp de foto de kaarten die de leerlingen maakten en die Amnesty zal doorsturen naar deze mannen die ten onrechte gevangen zitten omdat ze hun mening gaven. Uit ervaring blijkt dat het de gevangenen veel steun geeft als ze deze kaarten krijgen en merken dat kinderen uit een ander land aan ze denken en ze willen helpen.

Een reis met de boot

Voor de leerlingen van groep 3, 4 en 5 was er een les, waarbij werd verteld over een reis die ze met de boot moesten maken omdat het in hun eigen land niet meer veilig was. Ze mochten 28 dingen meenemen (zoals huis, ouders, speelgoed, warme kleren, onderwijs, patat, telefoon met internet, zakgeld), maar door slecht weer moesten ze onderweg 10 kaartjes wegleggen. In groepjes kwamen hierdoor leuke gesprekken op gang over wat je wel en niet kunt missen.

Het was leuk om deze lessen te geven en te zien hoe de leerlingen begrip hadden voor anderen en elkaar.
Voor meer informatie kun je kijken op opschool.amnesty.nl of op onze eigen scholenpagina.

Geschreven door de gastdocent Wouter Knol